Echtscheidingsbemiddeling

Indien partners gehuwd zijn en ze beslissen om uit de echt te scheiden, eist de wet dat de gehuwde partners dit regelen in een echtscheidingsovereenkomst. 

In een proces van echtscheiding kunnen de emoties en frustraties hoog opgelopen, de ex-gehuwden zitten met elkaar verwikkeld in een conflict en komen er soms zonder hulp van buitenaf niet meer uit. Dit kan leiden tot een vechtscheiding, die in de rechtbank wordt uitgevochten.

Indien ongehuwde partners beslissen om uit elkaar te gaan kan de bemiddelaar ook hier helpen om dit op een respectvolle manier te laten verlopen. De wet legt immers voor ongehuwde partners geen verplichting op om hun uit elkaar gaan te regelen. Het niet regelen hiervan kan in de toekomst voor veel spanningen en ruzies zorgen. Daarom is het ook voor ongehuwde partners van uitermate belang om op een correcte en respectvolle manier afspraken met elkaar te maken voor de toekomst.

Als de beslissing om uit elkaar te gaan op dit moment nog niet duidelijk is, verwijs ik u graag door naar de pagina omtrent “relatiebemiddeling”.

Wat kan er zoal aan bod komen in een echtscheidingsbemiddeling?

  • het onroerend goed (overname, verkoop); 
  • de inboedel;
  • de bankrekeningen;
  • aandelen in de vennootschap;
  • regeling omtrent de kinderen (verblijfsregeling, gezinsfiscaliteit, etc.);
  • etc.

De bemiddelaar zoekt samen met jullie naar een oplossing naar onder meer bovenstaande punten. Deze oplossing wordt in een regeling “echtscheiding onderlinge toestemming” opgenomen, die wordt neergelegd bij de rechtbank. De rechtbank zal vervolgens het vonnis van echtscheiding uitspreken, zonder dat u voor de rechtbank moet verschijnen.